Що за диво – наша мова

2018-02-26

/Files/images/-1-638.jpg

Україна… Тут ми з вами народилися і живемо. Тут жили наші батьки, діди і прадіди, тут корінь українського народу. Знати свій народ – це знати мамину пісню, що сіяла в душу дитини зернятка, котрі, зійшовши, виростали в добро, любов і ласку людини, це знати батьківську хату, стежина від якої веде у великий шлях Батьківщини, це знати бабусину вишиванку, забуту і розтоптану жорстоким часом, це знати дідусеву казку про правду і кривду.
Україна – край смутку і краси, радості й печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, над яким сяють ясні зорі.

Україна – віковічна боротьба нашого народу за незалежність, волю, щастя. Україна – вишитий рушник, український одяг, задушевна лірична пісня і крилатий танець…

Україна – це ще й милозвучна рідна мова. Тож, невід’ємною гарною традицією діяльності КЗ «Пархомівський НВК «ЗОШ І – ІІІ ст./дс» стало урочисте проведення Тижня української мови та літератури, який відбувся з 19 по 26 лютого.

Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є. Метою усіх проведених заходів було донести до учнів красу і багатство української мови, виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя.

Розпочався тиждень тематичною книжковою виставкою «Український словоспів», яка була організована бібліотекарем НВК Вітинською Н.В., та урочистою лінійкою «Що за диво – наша мова», на якій учні прочитали віночок українських поезій, а заступник директора з навчально-виховної роботи Ступака Л.В. ознайомила присутніх з планом заходів.

У вівторок було проведено конкурс на кращу тематичну газету серед учнів 9 – 11 класів. Методом жеребкування учні отримали тематику газет: «Леся Українка - поетична квітка України», «Плекайте рідну мову», «Письменники Володарщини», «Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас». Перемогу святкували одинадцятикласники (класний керівник Гордієнко О.Л.). Для учнів 1 – 7 класів проведено конкурс малюнків «Мій улюблений літературний герой». Серед кращих – роботи Майстренко Ю., Ковалика Р., Фрицак І. (учні 2 класу, класний керівник Кондратюк Л.М.). Предметний день завершився конкурсною програмою «Диво калинове» (5 – 7 класи). Найбільшу кількість балів отримала команда «Калина» (капітан Осідач А., 6 клас).

До Міжнародного дня рідної мови 21 лютого у НВК було проведено години спілкування «Любіть Україну і мову її солов’їну» (1 – 11 класи) та написано диктант національної єдності (2-11 класи). За найкращі результати у написанні диктанту учні отримали подяки. Це Маркова В. (9 клас), Гульченко Д. (8 клас), Савка В. (6 клас), Сміленко І. (4 клас), Левченко В. (3 клас), Савчук А. (2 клас). Цього ж дня учні 7 – 9 класів позмагалися у конкурсі знавців рідної мови. Перемогла команда «Мовознавці» (капітан Мелішенко К., 7 клас).

У четвер школярі позмагалися у конкурсі-грі на кращого знавця українських прислів’їв та приказок «Народ скаже, як зав’яже» (7-8 класи). За підсумками журі перемогу отримала команда «Красномовці» (капітан Мащук Б., 7 клас). А учні 9 – 11 класів мали можливість глибше осягнути творчість Т.Шевченка, взявши участь у літературній грі «Він осягнув глибини людської душі і висоти Всесвіту…». Неперевершеною була команда «Літературознавці» (капітан Мащук К., 9 клас).

Завершився предметний тиждень літературно-музичною композицією «Ти себе Українкою звала…» (1 – 4 класи, класні керівники Ткач О.А., Нечипоренко Л.М., Кондратюк Л.М.).

Тиждень української мови та літератури видався напрочуд змістовним, цікавим, плідним. У рамках закриття тематичного тижня на черговій лінійці відбулася й церемонія нагородження переможців.

Невінчана В.В., учитель української мови та літератури

Кiлькiсть переглядiв: 228

Коментарi